Hoe Picasso met de nadelen van roem omging

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, beter bekend als Pablo Picasso is misschien wel de bekendste kunstenaar van de 20ste eeuw. De in 1881 geboren Spaanse kunstenaar was actief als schilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraad- en kostuumontwerper en keramist. In vele musea is werk van deze kunstenaar te vinden. Er zijn zelfs vijf naar Picasso vernoemde musea.

Pablo Picasso

Pablo Picasso | Bron: Wikipedia

In tegenstelling tot veel andere kunstenaars, was Picasso al tijdens zijn leven al wereldberoemd. Al op zijn 20ste verhuisde hij naar Parijs om als kunstenaar te werken. Op zijn 24ste begon hij met het ontwikkelen van de enorm invloedrijke stroming het kubisme. Picasso maakte veel werk en was extreem succesvol.

Au Lapin Agile

Dat had ook nadelen

Picasso was een echte celebrity. Hij werd overal herkend. Ook als hij lekker aan het relaxen was op het strand.

Op het strand van Zuid-Frankrijk werd Picasso eens benaderd door een klein jongetje met pen en papier. Het kind was door zijn ouders gestuurd om een waardevolle tekening met handtekening van de kunstenaar los te peuteren. Picasso wilde het kind niet teleurstellen, maar wilde ook de ouders niet belonen voor het verstoren van zijn dagje uit.

Getekende duif met handtekening

Getekende duif met handtekening | Bron: Pablo Picasso

Wat nu?

Picasso besloot het papier te verscheuren. In plaats daarvan vroeg hij het jongetje zich om te draaien en maakte hij een gesigneerde tekening op de rug van het kind. Kind blij en kunstenaar blij. Of de ouders het kind daarna nog gewassen hebben is niet bekend.

Volgens een andere anekdote kon Picasso ook wel meewerken als mensen wat aan de kunstenaar wilden verdienen. Een arme kunstenaar had een aantal werken van Picasso. Met bewijs van echtheid zijn zulke werken veel meer waard. Hij vroeg Picasso om deze te authenticeren, zodat hij deze kon verkopen.

Gesigneerde foto van Pablo Picasso uit 1904

Gesigneerde foto van Pablo Picasso uit 1904 | Bron: Wikipedia

Picasso claimde echter van het ene naar het andere schilderij dat het vals was. De arme kunstenaar was hier erg verbaasd over. Hij had Picasso zelf één van de schilderijen zien schilderen. Toen hij de schilder er naar vroeg antwoordde deze dat hij net zo goed als ieder ander een valse Picasso kon schilderen. Om aan te geven dat het om een grap ging kocht hij daarna het schilderij van de kunstenaar voor vier keer zo veel als de vraagprijs.

Picasso wist zijn bekendheid ook te gebruiken

Roem was echter niet alleen lastig. Natuurlijk zijn er ook voordelen. Zo kon Picasso bijvoorbeeld regelmatig zijn rekeningen voldoen met een schilderij of tekening. Volgens een anekdote weigerde Picasso eens een van die tekeningen te signeren, die hij gemaakt had als betaling voor een maaltijd. Hij claimde: “Ik betaal voor een maaltijd, niet voor het hele restaurant.” (KC)

Handtekening van Pablo Picasso

Handtekening van Pablo Picasso | Bron: Pablo Picasso

Meer Froots